رییس کل دادگستری استان کرمان تاکید کرد: لزوم بهره گیری مناسب قوه قضاییه از ظرفیت های داوری
رییس کل دادگستری استان کرمان وی با اشاره به این مطلب که در گذشته نگاه جامع و منسجمی به موضوع داوری وجود نداشته است، گفت: در حال حاضر با تغییر رویکردها در حوزه داوری روبرو هستیم و قوه قضاییه در راستای سیاست های کلی نظام قضایی کشور بنا دارد که از ظرفیت های این حوزه به نحو مناسب تری استفاده نماید.
یدالله موحد نشست با نمایندگان مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه استان کرمان با موضوع معرفی دیوان داوری افزود: باید به شکلی منسجم و عملیاتی از ظرفیت های حوزه داوری استفاده شود تا ضمن جلب اقبال عمومی به این حوزه، بتواند بخشی از مسئولیت های نظام قضایی کشور را بر دوش گرفته و در راستای رفع مشکلات اقدام کند.
وی با اشاره به این مطلب که جامعه امروز ما بنا به دلایل متعددی، با کثرت اختلافات دعاوی و نرخ رشد جرایم مواجه است، تاکید کرد: نتیجه رشد دعاوی این است که امکانات انسانی و مادی قوه قضاییه پاسخگوی نیاز این حوزه نیست و از این رو راهی جز استفاده از روش های جایگزین دادرسی های رسمی وجود ندارد.
نماینده عالی قوه قضاییه در استان کرمان اظهارداشت: قوه قضاییه باید تلاش کند بسیاری از اختلافات و دعاوی که امکان رسیدگی به آنها در خارج از دستگاه قضایی است، در این نهادها مورد رسیدگی قرار گیرد و قوه قضاییه تنها در زمانی که به مداخلات حاکمیتی نیاز است به موضوعات ورود کند که در راستای توسعه حل اختلاف نهادهایی از جمله شوراهای حل اختلاف، مصلحین و حکمین قرآنی و … نیز شکل گرفته است.
موحد، زندان زدایی، کاهش مراجعات به دستگاه قضایی، کاهش دعاوی و سپردن بخش قابل توجهی از اختلافات به خارج از دستگاه قضایی را از اولویت های مورد نظر قوه قضاییه برشمرد و ادامه داد: متاسفانه در بخش داوری توفیقات لازم را نداشته ایم و به موضوع داوری سامان بخشی مناسبی انجام نشده است.
رییس مرکز کارشناسان رسمی دادگستری استان کرمان نیز گفت: دیوان داوری به منظور حل و فصل اختلافات از طریق داوری و میانجیگری، ضرورت همکاری همگانی در کاهش دعاوی و پروندههای قضایی، لزوم بهرهگیری از ظرفیت وکلا و کارشناسان رسمی ، گسترش فعالیتهای نظام مند و ساختاری و نظارت حداکثری در این حوزه تشکیل شده است.
عباس دلفاردی به شکل گیری شورای عالی داوری مرکز نیز اشاره و بیان کرد: شورای عالی داوری وظیفه دارد در راستای سیاست گذاری و تعیین خط مشی های کلی امر داوری های سازمانی و موردی، تمهیدات لازم برای توسعه روش های جایگزین حل و فصل اختلافات خارج از دادگاه، نظارت بر عملکرد دیوان داوری که بعنوان رکن اجرایی نهاد داوری مرکز، تصویب مقررات و قواعد و قوانین لازم و تعرفه های داوری با رعایت قوانین و مقررات جاری کشور و رسیدگی به شکایات از نحوه عملکرد داوران اقدام کند.
وی تصریح کرد: در جهت بسط و گسترش فعالیت ها لازم در امر داوری دیوان از میان افراد واجد شرایط و با تجربه کافی در زمینه داوری داخلی یا بین المللی منوط به داشتن سوابق کافی در حوزه داوری یا گذراندن دوره های آموزشی و آزمون های مربوطه و احراز صلاحیت های عمومی مطابق شیوه نامه ای که از سوی شورا تدوین گردیده است؛ داوران خود را گزینش نموده و مبتنی بر صلاحیت های تخصصی و عملکردی آن ها در کمیته های کاملا تخصصی قرار داده و توسط سامانه ارجاع الکترونیک با نظارت کامل، امور داوری را به آن ها ارجاع میدهد.
رییس مرکز کارشناسان رسمی دادگستری استان کرمان گفت: داوران دیوان موظف اند طبق قواعد و مقررات داخلی سازمان داوری، در موضوع مدنظر داوری نموده و پس از صدور رای، آرای صادره توسط کمیته نظارت بر آرا دیوان مورد ارزیابی قرار گرفته و سپس به طرفین ابلاغ میگردد و با این شیوه آرا صادره توسط داوران پس از تایید توسط دیوان ابلاغ می شود.
وی یادآور شد: بمنظور بسط و گسترش فرهنگ داوری در کشور، دیوان داوری مرکز در کلیه مراکز استانی اقدام به تاسیس دفاتر استانی تاسیس نموده که زیر نظر این مرکز و در هماهنگی کامل و مطابق با برنامه و مقررات ابلاغی از سوی دیوان و شورای داوری فعالیت های لازم را انجام می دهند.