اقدامات موثر اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان در راستای مقابله با بیابانزایی
کمآبی، گرما، کاهش بارندگی، خشکسالی، گرد و غبار و ریزگرد، مشکلات زیست محیطی سال های اخیر در جنوب کرمان ضرورت اجرای طرح های بیابانزدایی را در این منطقه بیشتر کرده است.
خشکسالیهای متوالی، تغییر اقلیم، کمبود آب، کاهش تنوع زیستی و بیابان زایی از مهمترین چالشهای قرن اخیر محسوب میشوند، از این رو هر ساله از سوی سازمان ملل متحد، ۱۷ ژوئن مصادف با ۲۷ خرداد ماه به عنوان روز جهانی مقابله با بیابان زایی معرفی میشود و هدف از برگزاری این روز توجه هرچه بیشتر عموم مردم به معضل گسترش فزاینده بیابانها در سراسر جهان است که با برگزاری مراسمهایی اهمیت این پدیده و مقابله با آن در افکار عمومی جهان مورد توجه ویژه قرار گرفته و کشورهای عضو کنوانسیون مقابله با این پدیده شوم، برنامههای خود را در این رابطه ارائه میکنند ایران نیز از بدو شکل گیری این کنوانسیون به عضویت آن درآمده و تعهدات خود را در این زمینه به صورت جدی پیگیری و اجرا میکند.
دکتر حمزه احمدی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان در مصاحبه ای اختصاصی به بهانه ۲۷ خردادماه روز جهانی مقابله با بیابانزایی به تشریح اقدامات اداره اموربیابان این اداره کل پرداخت.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان با بیان اینکه عرصههای بیابانی در این منطقه یک میلیون و ۲۶۰ هزار هکتار است، گفت: بیش از ۳۹۰ هزار هکتار از این عرصه ها را کانونهای بحرانی فرسایش بادی تشکیل میدهند که این کانونها تقریباً در شهرستانهای تحت پوشش این اداره کل به ویژه مناطق بیابانی جازموریان ( قلعهگنج و رودبار جنوب ) پراکنده است.
دکتر حمزه احمدی عرصههای بدون پوشش گیاهی، بستر خشک رودها، زمینهای کشاورزی بایر و رها شده را از اصلیترین منابع برداشت ماسه عنوان کرد و بر اهمیت طرح محوری بادشکن اطراف مزارع به منظور کنترل و کاهش فرسایش بادی از سطح مزارع تاکید کرد.
وی اظهار داشت: خوشبختانه در سالهای اخیر با انجام اقدامات شاخصی نظیر ایجاد ۳ هزار و ۵۱۱ کیلومتر بادشکن زنده، ۹ هزارو ۳۵۰ هزار هکتار ذخیره نزولات آسمانی و مدیریت هرزآب از طریق احداث هلالی آبگیر و گوراب، ۷ هزار و ۱۰۰ هکتار احیای بیابان با استفاده از روش نهالکاری، ۲ هزارو و ۴۲۳ هکتار تثبیت و احیای تپههای ماسهای با استفاده از روش مالچ پاشی توأم با نهالکاری، تولید بیش از ۲ میلیون اصله نهال و اجرای طرح تعمیم ترسیب کربن (مدیریت مشارکتی و توسعه روستایی در سطح ۶۰۰ هکتار) توانستهایم، بخش مهمی از بحران فرسایش بادی را در سطح منطقه مدیریت کنیم.
حمزه احمدی تشکیل ۱۶ صندوق توسعه پایدار روستایی و نهادینه سازی ۱۰۷ گروه توسعه روستایی با ۱۱۸۵ عضو و همچنین آموزش مردم و جوامع محلی جهت اخذ مهارت شغلی در پروژه ترسیب کربن به تعداد ۲۹۵ نفر شغل و طرح مطالعاتی انجام شده در سطح ۲۵۵ هزارو ۲۴۶ هکتار را از دیگر اقدامات انجام شده اداره امور بیابان این اداره کل عنوان کرد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان در ادامه بر آبیاری و مراقبت از عرصههای احیا شده با استفاده از روش نهالکاری بیابان اشاره کرد و تصریح کرد: اداره امور بیابان با حمایت از پروژه های اجرا شده به ویژه ایجاد بادشکن زنده اطراف مزارع با مشارکت مردم و اجرای پروژه مدیریت روان آب ها بر اقتصادی کردن طرح های اجرایی برای جوامع محلی تاکید دارد.