قنات فردوس اسفندقه پس از ۱۲ سال با صدای خنده کودکان و صلوات مردم دوباره جاری شد.
پس از ۱۲ سال، جوشش دوباره زندگی در قنات فرودس دهستان اسفندقه از توابع بخش مرکزی شهرستان جیرفت، خوشحالی مردم را به همراه داشت.
به گزارش ایرنا، روزگاری نه چندان دور بود که به واسطه آبیاری این قنات، مردم شاهد کشت و زرع در دهستان اسفندقه بودند اما خشکسالی های متوالی و کاهش نزولات آسمانی موجب شد تا جوش و خروش آب در این قنات فروکس کند.
این بی مهری طبیعت موجب شده بود در ۱۲ سال گذشته، تنها تنه های خشک شده درختان بید و بادام را شاهد باشیم و دیگر خبری از برداشت گندم، ذرت و سیفی و سبزیجات در این منطقه نباشد.
پس از ۱۲ سال از سکوت مرگبار این قنات، همت مردم با مرمت این قنات موجب شد دوباره صدای شرشر آب در جویبار ترک خورده منتهی به قنات فرودس به گوش برسد؛ صدایی که شنیدنش مرهمی بر آلام و رنج ۱۲ ساله کشاورزان این منطقه است.
فقدان ۱۲سال آبدهی در این قنات فاصله ای بین مردم و روستا ایجاد کرد و برخی از مردم برای کسب و کار به شهر مهاجرت کردند تا بتوانند روزی به دست بیاوردند، اما با جاری شدن صدای آب در جویبار این قنات گویی می خواهند قصه های گذشته را بازگو کنند؛ دوباره مردم کمر همت بسته و برای کشت و کار به روستای خود بازمی گردند.
محمد نظری در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: در گذشته میزان آبدهی این قنات زبانزد خاص و عام بود زیرا چند ده هکتار زمین پایین دست از این قنات آبیاری می شد.
وی ادامه داد: امروز با همت مردم روستا و کمک مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان دوباره این قنات پس از ۱۲ سال استراحت، خستگی را از تن خود به در کرده و مردم را برای فعالیت دوباره صدا می زند.
علی خواجه دیگر کشاورز این منطقه نیز گفت: مدت ۱۲ سال بود که هر روز صبح از خواب بیدار می شدم نگاهی به قنات می انداختم به امید اینکه شاید آبی دوباره از این قنات جاری شود که امروز رویاهای من به واقعیت پیوست.
وی ادامه داد: خدا را شاکرم که دوباره حیات به این روستا بازگشت و مردم می توانند به تولید محصولات کشاورزی مشغول شوند.
حسین قزلباش دیگر ساکن این روستا بود که مدت طولانی به شهر سفر کرده بود و در این رابطه گفت: در گذشته به واسطه کشت و کار محصولات کشاورزی، اقتصاد خانواده را تامین می کردیم اما به علت خشک شدن قنات، کشاورزی کم رنگ و کم رنگ تر شد و برای کسب و کار به شهر جیرفت رفتیم.
وی ادامه داد: همین که متوجه شدیم دوباره می خواهند قنات را احیا کنند با تمام شوق و ذوق به این جا برگشتیم و با کمک مسوولان و مدیریت جهاد کشاورزی امروز شاهد آبدهی این قنات هستیم و خدا را شاکرم که دوباره می توانم خودم در زادگاهم، مثل گذشته مزرعه ای سرسبز و آباد ایجاد کنم.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جیرفت در این رابطه گفت: قنات میراثی از گذشتگان است و باید از این میراث گرانبها، که ساده ترین روش استحصال آب است، مراقبت شود.
علی سالاری افزود: قنات فردوس اسفندقه یکی از قنات های شناسنامه دار شهرستان می باشد که پنج کیلومتر طول دارد و از ۱۶۰ حلقه چاه تشکیل شده است.
وی ادامه داد: در ۱۲ سال قبل به دلیل ریزش چاه ها، این قنات خشک شد که امروز به همت و تلاش مردم روستای فرودس دوباره شاهد به جریان افتادن آب آن هستیم.
سالاری بیان کرد: در سال های قبل از خشکسالی، دبی این قنات بین ۱۰۰ تا یکهزار لیتر بر ثانیه بوده که اکنون آب آن کمتر شده است.
مدیرجهاد کشاورزی شهرستان جیرفت گفت: با آب این قنات بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ هکتار از ارضی این روستا آبیاری می شود.
سالاری تصریح کرد: برای مرمت و احیای دوباره این قنات سه میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است.
وی ادامه داد: به منظور استفاده بهینه از آب این قنات به کشاورزان توصیه می شود نصبت به تجهیز اراضی پایین دست آن به سیستم های آبیاری تحت فشار اقدام کنند.
سالاری تاکید کرد: در سال جاری نیز اعتباری برای حفر کانال های انتقال آب این قنات در نظر گرفته ایم تا بتوانیم بدون هدررفت، آب قنات را به مزارع برسانیم.
روستای فردوس از توابع دهستان اسفندقه شهرستان جیرفت می باشد که در فاصله ۷۰ کیلومتری مرکز شهرستان واقع شده است.