. جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳

کد خبر: 1831 تاریخ انتشار : سه شنبه 16 تیر 1394 | 18:23 ب.ظ

راه حل وزیر کشاورزی و وزیر نیرو برای مشکل کم آبی: هندوانه نخورید تا مشکل کم آبی برطرف شود.

هندوانه نخورید تا مشکل کم آبی برطرف شود. این یکی از راه حل های خیلی جدی وزیر کشاورزی و وزیر نیرو است که صراحتا از هندوانه به عنوان یک یاز متهمین اصلی شماره یک کم آبی در کشور نام برده اند و راه حل را هم در این موضوع عنوان کرده اند که فعلا کاشت […]

هندوانه نخورید تا مشکل کم آبی برطرف شود. این یکی از راه حل های خیلی جدی وزیر کشاورزی و وزیر نیرو است که صراحتا از هندوانه به عنوان یک یاز متهمین اصلی شماره یک کم آبی در کشور نام برده اند و راه حل را هم در این موضوع عنوان کرده اند که فعلا کاشت و تولید هندوانه را متوقف کنیم!

استدلال هم ساده است و گزارش ها می نویسند: «قیمت فروش آب لیتری ۱۰۰۰ تومان است، این در حالی است که برای تولید هر کیلو هندوانه حداقل ۲۵۰ لیتر آب مصرف می شود که بر این اساس، یک هندوانه ۱۰ کیلویی اگر چنانچه بخواهد از آب زیرزمینی استفاده کند، ۲۵۰۰ لیتر آب مصرف می کند؛ بنابراین تولید یک هندوانه ۱۰ کیلویی با حداقل ۲۵۰۰ لیتر آب مصرفی، ۲.۵ میلیون تومان آب می خورد!»

از آنجایی که ایران سومین تولیدکننده هندوانه در جهان است و این هندوانه ها به کشورهایی مانند عراق، امارات متحده عربی و کویت صادر می شود، پس از نظر تئوری به صرفه تر است به جای صرف ۲۵۰۰ لیتر آب برای کاشت هندوانه ها، کاشت آن را متوقف کرده و آب های کشور را به آن کشورها صادر کنیم!

با خواندن این خبر این سوال به وجود می آید آیا از نظر علمی و عملی چنین راه حلی مناسب است؟ یا مانند همیشه فقط به آسان ترین و دم دست ترین راه حل موجود فکر کرده ایم؟ آیا بهتر نیست به جای توقف تولید میوه ای که طرفداران و خواص فراوانی دارد، وزارت نیرو و کشاورزی فکری به حال سیستم آبیاری و کشاورزی سنتی کشور کنند و بهره وری در زمینه تولید را بالا ببرند؟ هفت صبح در این گزارش به دنبال یافتن پاسخ این سوالات است.

هزینه ۲.۵ میلیونی تولید هندوانه
در کشور ما آب لیتری ۱۰۰۰ تومان قیمت دارد که بر این اساس هم تولید یک هندوانه ۱۰ کیلویی با حداقل ۲۵۰۰ لیتر آب مصرفی ۲.۵ میلیون تومان آب می خورد. با این توصیفات به نظر می رسد تولید و صادرات هندوانه با قیمت کیلویی زیر ۱۰۰۰ تومان اصلا به صرفه نباشد.»

البته خبرگزاری تسنیم با احتساب هزینه تولید و توزیع هر لیتر آبی زیرزمینی محاسبه عجیبی انجام داده و به رقم شگفت انگیز ۷۵۰ میلیارد تومان خسارت برای تولید هر هندوانه رسیده است!

سود صادرات آب بیشتر از هندوانه!

مهدی اسماعیل زاده، پژوهشگر مواد غذایی و محصولات ارگانیک در خصوص مصرف بالای آب در زمان کشت هندوانه توضیح داد: «در حال حاضر کشاورزان بهترین اراضی شان را اختصاص به هندوانه داده اند، آن هم به شکل سنتی و به گونه ای که برای تولید هر کیلو هندوانه ۱۰۰ لیتر آب مصرف می شود. اگر همین ۱۰۰ لیتر آب را به شکل خام به کشورهایی مانند امارات و قطر صادر کنیم؛ برایمان سوددهی خیلی بالاتری دارد. البته هندوانه یک مثال است و محصولات کشاورزی دیگری هم وجود دارد که به همین شکل با مصرف زیاد آب تولید می شود در صورتی که بارها هشدار داده می شود آب نداریم.»

ایران سومین تولیدکننده هندوانه در جهان

شور چین با تولید سالانه حدود ۸۰ میلیون تن هندوانه، اولین تولیدکننده هندوانه در جهان است. ترکیه هم با تولید حدود ۸ میلیون تن هندوانه رتبه دوم در جهان را دارد و طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی، ایران با تولید سالانه بیش از حدود دو میلیون و ۲۰۰ هزار تن هندوانه در رتبه سوم جهان قرار دارد که در حدود ۱۰۰ هزار تن آن صادر می شود. البته کشور آمریکا نیز پا به پای ایران هندوانه تولید می کند و به همین دلیل گاهی ایران در رتبه سوم قرار می گیرد و گاهی آمریکا. نکته مهمتر اما آن است که گفته می شود با این میزان مصرف برای تولید هندوانه، در حدود ۷ برابر ظرفیت سد کرخه، آب از طریق هندوانه صادر می شود.

هندوانه در کدام شهرها تولید می شود؟

این محصول در چهار فصل سال در مناطق مختلف کشور از جمله سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، لرستان، یزد، همدان، اصفهان و … تولید می شود. تولید هندوانه بهاره در جیرفت و کهنوج، میناب، ایرانشهر و دزفول صورت می گیرد و در تابستان نیز ورامین، سمنان، مشهد، اصفهان، همدان، تبریز، میاندوآب و … برداشت کننده این محصول هستند.

دزفول نیز تنها تولیدکننده هندوانه پاییزه محسوب می شود و میناب، جیرفت و کهنوج میزبان این محصول در فصل زمستان هستند.

نظرات بینندگان:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − 6 =