دلنوشته دکتر امید شریفی برای مرحوم کوچکعلی کمالی
به یاد معلم و سیاستمدار اخلاق محور جنوب استان کرمان
برتراند راسل فیلسوف نامدار چه زیبا میگه
از مرگ نترسید
از این بترسید که وقتی زنده اید
چیزی درون شما بمیرد به نام انسانیت
در این دوران که روز به روز از ارزشهای انسانی و وجدانی کاسته شده و به جای آن ضد ارزشهایی بزک کرده جای آن را می گیرد، طوری که داشتن ارزشهای انسانی مساوی است با بیعرضگی، نفهمی و دهها صفت دیگر …کم هستند انسانهایی که در مقابل این ضد ارزشهای به اشتباه ارزش شده مقاومت نمایند . انسانهایی اندک که از رهگذر فعالیت های سیاسی دنبال منافع عمومی جامعه باشند به قول سعدی خویشتن را خیر خواهی، خیرخواه خلق باش.
کوچکعلی کمالی استاد و معلم عزیزم از این اندک افراد بود که بسیاری از اخلاق های ایشان الگویی برای شاگردان و بسیاری از افرادی بود که او را می شناختند .
کمتر هفته یا ماهی بود که معلمم را این طرف یا آن طرف این کهن شهر نبینم لیکن با شروع کرونا دیگر کوچکعلی بزرگوار را ندیدم و ماند گهگاهی یادی در ذهن …
هنوز صدای دلنشینش در ذهنم جولان می دهد که هر وقت من را می دید با خنده و تبسم و حرارت سراغ بچه های امیرکبیر را می گرفت بقول خودش،
امید چه خبر از میوه های امیر کبیر…
از این که خبر موفقیت فردی از شاگردان سابقش را به ایشان می دادم گونه هایش از هم می شکفت و می شد لذت را در چشمان ایشان احساس نمود. حقا که در تمام عمرش معلم جامعه بود،
کوچکعلی عزیز اگر چه از نظر سیاسی با جریان اصلاح طلب بود لیکن اصلاح طلبی ایشان با بسیاری دیگر متفاوت بود .ایشان نظریات خود را اغلب، بدون ملاحظه بیان میکرد. او یک پراگماتیسم بود. بسیار پرکار بود، کاردان بود، بسیار اهل تحمل و مدارا بود. عاشق بی غل و غش جیرفت زمین بود . این معلم نمونه، برخلاف بسیاری دیگر که هدف از اصلاح طلبی یا اصول گرایی را کسب قدرتی می دیدند که با بد اخلاقی هایی بسیاری همراه بود ، اصلاح طلبی را کمکی به آگاهی جامعه و اصلاح رویه های نادرست و زدودن پرده های جهل و نادانی و گسترش آزادی های مشروع و افزایش رفاه عمومی در جامعه می دانست. ایشان قدرت و سیاست را در خدمت اخلاقیات و انسانیت می خواست. هیچ ابایی نداشت بگوید من تا حالا چنین فکر نمی کردم و به نوعی اشتباه را بپذیرد.
آلوده نشدن به منافع ناشی از قدرت در کنار خصوصیاتی شخصیتی نظیر صبر و شکیبایی ، صداقت، نجابت ،ثابت قدمی ،شجاعت ، گشاده روئی ، مردم داری و مردم دوستی و ساده زیستی ،پاک دامنی ،سلامت مالی و اخلاقی، و… ایشان را به چهره ای محبوب، حتی در میان مخالفان سیاسی تبدیل کرده بود.
کوچکعلی نشان داد که می توان فعالیت سیاسی داشت اما دروغ گویی، ریا، نفاق، تملق، چاپلوسی ، چند رنگی ، تهدید ، تطمیع ، بد گویی را از خود دور کرد. همچنین می توان کار سیاسی کرد اما صداقت، شجاعت ، صراحت، عدالت و انصاف را هم رعایت کرد. نشان داد که می توان فرصت بهره مندی از مواهب قدرت را داشت اما سوء استفاده نکرد. علاوه بر آن نشان داد که می توان دستی در قدرت داشت اما نزد موافقان و مخالفان محبوب ماند. نشان داد که می توان قدرت و سیاست را با اخلاق و انسانیت در جهت منافع مردم و به دور از رذیلت های اخلاقی پیوند داد
یادش همواره زنده باد و اندیشه و منش او چراغ راه ما باد.
زیربارند درختان که تعلق دارند
ای خوشا سرو که از بار غم آزاد آمد.
”حافظ”
شاگردت
امید شریفی