تاریخچه دبیرستان امیرکبیر جیرفت/محمدافشارمنش

از مکتب خانه ها و شرایط خاص حاکم بر آنها و فعالیت هایی که داشتند بگذریم، همزمان با فعالیت های فرهنگی کلاسیک که طبعا بعد از باز شدن مدارسی چون دارالفنون در تهران ( دوره قاجاریه) و بسط و گسترش آنها در مراکز و ایالات مهم ایران در شهرستان های دور افتاده هم به گونه ای این مهم رقم خورد.
در جیرفت ساختمان اولین دبیرستان با نام امیرکبیر، در سال ۲-۱۳۳۱ از محل اعتبارات برنامه اصل چهار ترومن در زمینی معادل یکصد قصب یا به عبارتی ۲۵۰۰ متر مربع، اهدایی مرحوم امان الله خان عامری، مالک رهجرد، کلنگ زنی شد که بعدا متراژ بیشتری به آن اضافه شد.
البته این زمین معارض داشت و مرحوم حسین قلی آقا پدر جلال آقای پارسا مدعی بود که این زمین ملک آنهاست اما وقتی فهمید قصد احداث مدرسه ای را در این مکان دارند، کوتاه آمد.
هری ترومن ریس جمهور وقت آمریکا بود که بعد از جنگ جهانی دوم برای بهتر شدن آینده جهان اصولی را پیشنهاد کرد که اصل چهارم آن کمک به کشورهایی بود که از جنگ جهانی آسیب دیده بودند و ایران هم به واسطه اشغال توسط کشورهایی از جمله انگلیس و روس و … مشمول دریافت این کمک ها شد، لذا ساختمان این آموزشگاه برای مقطع ابتدایی و به شکل u انگلیسی طراحی و احداث شد.
از سال ۱۳۳۴ که افتتاح مدرسه بود تا سال ۱۳۳۸ پایه های پنجم و ششم ابتدایی در این ساختمان دایر بودند اما با توجه به ضرورت ایجاد دبیرستان در منطقه، کلاس های ابتدایی حذف و از سال ۳۸ تا ۴۰ سیکل اول یعنی پایه های هفتم، هشتم و نهم در این ساختمان دایر شد و از سال ۱۳۴۰ دبیرستان امیرکبیر عملا با ۱۳ دانش آموز به صورت مختلط در رشته طبیعی ( تجربی امروز) در پایه دهم آغاز به کار کرد.
بنا بر اقوالی که نگارنده صحت و سقم آن را تایید یا تکذیب نمی کند شکل s این مدارس با استفاده از همین قانون ترومن در عنبرآباد ( مدرسه نظامی ) و شکل i آن هم در کهنوج احداث شده است.
وقتی سیکل دوم دبیرستان در رشته طبیعی این مدرسه راه اندازی شد هنوز دبیری با مدرک لیسانس در شهر وجود نداشت، مرحوم آقای کاظم زاده مدیر دبیرستان و مرحوم سید محمود طباطبایی ناظم بودند.
بعدا دبیران فارغ التحصیل با مدرک لیسانس و نسل بعد فوق لیسانس و در سنوات بعدتر حتی دکتری، به امر تدریس دانش آموزان ادوار امیرکبیر پرداختند و نخبه های بسیاری را در مشاغل مهم و متعدد تربیت کرده و تحویل جامعه دادند.
در سال ۱۳۴۷ دو نفر از فارغ التحصیلان دبیرستان امیرکبیر دو دختر خانم بودند که با توجه به عدم راه اندازی رشته طبیعی در دبیرستان دخترانه ثریا ( فاطمیه) آن زمان موفق به اخذ دیپلم از دبیرستان امیرکبیر شدند!
لازم به ذکر است قبل از راه اندازی دبیرستان امیرکبیر که تنها دبیرستان جنوب استان کرمان بود، عمده دانش آموزان یا از ادامه تحصیل بازمی ماندند یا اگر هم تک و توکی به واسطه تمکن مالی، قادر به ادامه تحصیل بودند باید با هزاران رنج و مرارت به دبیرستان سعادت و پهلوی آن زمان کرمان بروند که رفتن از جیرفت به کرمان هم خود حکایت ها داشت! آقای جلال پارسا مطلق، یکی از همین افرادی است که برای ادامه تحصیل مقطع متوسطه در سال ۱۳۲۷ به کرمان رفته، وی در خاطراتش می گوید آن سال ها تنها ماشینی که از جیرفت به کرمان می رفت کامیونی بود متعلق به اداره پست که ۴۸ ساعت مسیر جیرفت به کرمان را طی می کرد! من با این کامیون به کرمان رفتم و ابتدا در منزل یکی از دوستان پدرم و بعدا با چند همکلاسی دیگر که از جیرفت آمده بودند خانه ای اجاره کردیم و در دبیرستان سعادت که متعلق به سرکار آقا، پیشوای خاندان ابراهیمی بود و سپس سیکل دوم را در دبیرستان پهلوی آن زمان واقع در خیابان سپه گذراندم و فارغ التحصیل شدم.
همین جلال آقای پارسا مطلق، بعدها به استخدام اداره فرهنگ( آموزش و پرورش ) درآمد و در سال ۱۳۴۰ زمانی که آقای محمد رضا کجوری ریس فرهنگ وقت جیرفت بود، مدیر دبیرستان امیرکبیر شد، همانطور که اشاره کردم این دبیرستان تا این سال فقط در سیکل اول دانش آموز می پذیرفت لذا برای راه اندازی سیکل دوم، توسعه بنا و زیرساخت های بیشتری از جمله: کتابخانه، آزمایشگاه و … ضروری می نمود. جلال پارسا مطلق مدیر بومی مدرسه یاد شده به کمک و مساعدت امیر بهزادی، فرماندار وقت و محمد رضا کجوری مدیر فرهنگ وقت جیرفت و نیز همکاری برخی خیرین، از جمله مرحوم عزیز مولایی مشهور به عزیز کوره پز، ریس صنف کوره پزان جیرفت سالن اجتماعات یا به قولی آمفی تاتری را طی دوسال احداث و ضمیمه مدرسه کرد! بعدا کتابخانه و آزمایشگاه را هم به این بنا اضافه نمود.
در خاتمه یادی می کنیم از برخی دبیران قدیمی و اولیه دبیرستان امیرکبیر جیرفت در زمان مدیریت جلال پارسا مطلق
۱. نصرت ا… میعن زاده، مسئول امور اداری و دانش آموزی
۲. سید محمود طباطبایی معاون یا ناظم
۳. ماشاا… لشکری زاده مسئول امور کتابخانه
۴. جواد علوی دبیر زبان انگلیسی
۵. منوچهر لاجوردی دبیر فیزیک
۶. آقا حسینی دبیر فقه و عربی
۷. محمود امام زاده دبیر شیمی
۸. فتح ا… سبحانی دبیر طبیعی
۹. مسعودی دبیر زبان انگلیسی
۱۰. اسماعیلی دبیر ریاضیات
۱۱. حسینعلی مددی دبیر ادبیات فارسی
۱۲. میرحسینی دبیر ورزش
۱۳. سید کمال افتخار افضلی مسئول دفتر و امور اداری
۱۴. عنایت ا… شریفی مسئول امور ساختمانی
۱۵. و…
