. شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳

کد خبر: 46025 تاریخ انتشار : پنجشنبه 3 تیر 1400 | 21:13 ب.ظ

جلال پارسامطلق ، مردِ چند وجهی جیرفت! قسمت دوم/ بقلم محمد افشارمنش

*محمد افشارمنش ✍**از یاد رفته های جیرفت (۱۵)**جلال پارسا مطلق،**مردِ چند وجهی جیرفت!* *( قسمت دوم )* *معلمی و …* در قسمت اول به اینجا رسیدیم که جلال آقای پارسا پس از اخذ مدرک دیپلم که در آن زمان پایان کلاس *یازدهم* بود، در آن مقطع زمانی دیگر ادامه تحصیل نداد، به زادگاهش، جیرفت بازگشت […]

*محمد افشارمنش ✍**از یاد رفته های جیرفت (۱۵)**جلال پارسا مطلق،**مردِ چند وجهی جیرفت!* *( قسمت دوم )* *معلمی و …*

در قسمت اول به اینجا رسیدیم که جلال آقای پارسا پس از اخذ مدرک دیپلم که در آن زمان پایان کلاس *یازدهم* بود، در آن مقطع زمانی دیگر ادامه تحصیل نداد، به زادگاهش، جیرفت بازگشت و به استخدام پیمانی *اداره فرهنگ* (آموزش و پرورش) این شهرستان درآمدو حالا ادامه…

وی اولین ابلاغ معلمی را با حقوقی معادل ۲۵۰۰ ریال، به عبارتی دویست و پنجاه تومان در ماه، به عنوان مدیر آموزگار برای دبستانِ جدیدالتأسیس کلرود در غرب شهر جیرفت اخذ کرد، این مدرسه در شش پایه، برای بیش از ۵۰ دانش آموز در دو اتاق خشت و گلی که متعلق به پسران مرحوم *ابراهیم عبدالهی* بودند بدون هیچ امکاناتی از جمله: صندلی، تخته و … دایر شد!سه سال تحصیلی تمام با همه ی نبود امکانات لازم، به تنهایی ۶ پایه تحصیلی را درس و کارهای اداری مدرسه را هم انجام می داد! البته پایه ششم را هم خودش راه اندازی کرده بود.گر چه این دوران کاری، با مشقت های زیادی توامان بود، اما عشق به معلمی و خدمت به دانش آموزان روستایی تمام سختی ها را برایش آسان کرده بود به طوری که پس از گذشت سه سال، بسیاری از ملزومات و مایحتاج تحصیلی دانش آموزان را برای مدرسه تهیه کرد و ده نفر از بچه های پایه ششم مدرسه هم در امتحانات آخر سال که به صورت متمرکز در مرکز شهر برگزار می شد شرکت کردند و هر ۱۰ نفر هم در خرداد ماه قبول شدند.پس از پایان این سه سال کاری، دوره ای که شخصی با فامیلی *عَضُدی* رئیس اداره فرهنگ جیرفت (آموزش و پرورش) بوده به شهر منتقل و در دبستان پهلوی که آن سال ها در کوچه فردوس بوده و بعدا در دبیرستان امیرکبیر که شرح آن را خواهم نگاشت مشغول به ادامه خدمت شد.در همین مقطع زمانی بود که تصمیم گرفت برای ورود به دانشگاه و ادامه تحصیل اقدام کند، لذا با خرید کتاب های پایه *ششم رشته ادبی*، ضمن کار در روز، شب ها هم مشغول به مطالعه شد و خرداد ماه سال ۱۳۳۷ در امتحانات متفرقه کرمان شرکت کرد و موفق شد دیپلم ادبی را اخذ کند! در تابستان همین سال به تهران عزیمت و به اتفاق چند نفر از دوستان و همشهریانش در هتلی ساکن شد و برای آمادگی جهت شرکت در کنکور، کلاس های فوق العاده ای( تقویتی) را هم گذارند.بالاخره پس از ثبت نام و شرکت در کنکور دو رشته تاریخ و جغرافیای دانشسرای عالی و حقوق دانشکده حقوق در هر دو این مرکز آموزش عالی قبول شد و همزمان تحصیل را در این دو مکان آغاز کرد، اما به واسطه علاقه ی وافری که به شغل شریف معلمی داشت، رشته حقوق را تا سال دوم بیشتر ادامه نداد و رشته تاریخ، جغرافیا و امورتربیتی را طی سه سال به پایان رساند و موفق به اخذ مدرک لیسانس شد.

جلال آقای پارسا با دریافت حکم وزارتی مجدد به استخدام اداره فرهنگ جیرفت در آمد و در دبیرستان های پسرانه *امیر کبیر* و دخترانه *ثریا* ( فاطمیه) به ازای هفته ای۳۰ ساعت به تدریس دروس مربوطه مشغول خدمت شد. این تدریس هم سه سال بیشتر دوام نیاورد که آقای *رضایی* مدیر وقت دبیرستان امیرکبیر به کرمان منتقل شد.وی داستان مدیر شدنش در دبیرستان امیرکبیر را اینطور برای نگارنده نقل کرد: یک روز *محمد رضا کجوری* رئیس وقت اداره فرهنگ شهرستان جیرفت تمام دبیران مدرسه را در دفتر کارش فراخواند و ضمن مقدمه چینی گفت: با توجه به انتقال مدیر مدرسه به کرمان ازتون می خواهم ضمن مشورت با هم یک نفر را از بین خودتان معرفی کنید که ابلاغش را به عنوان مدیر دبیرستان بزنم؛ جملگی و به اتفاق من را پیشنهاد دادند و ابلاغم به عنوان مدیر دبیرستان امیرکبیر صادر شد.این نکته را هم یاد آور شوم که دبیرستان امیرکبیر در آن زمان فقط در سیکل اول متوسطه، یعنی پایه های هفتم، هشتم و نهم دانش آموز می پذیرفت.لذا اولین اقدامی که در این برهه، ضروری و لازم می نمود راه اندازی پایه های درسی سیکل دوم دبیرستان بود تا دانش آموزان مجبور نباشند برای ادامه تحصیل به کرمان رفته یا به واسطه عدم تمکن مالی ترک تحصیل کنند.پایه به اصطلاح دهم رشته طبیعی را راه اندازی و بلافاصله پس از گذشت سه سال با آوردن دبیران تخصصی ریاضی، فیزیک، شیمی و تکمیل کادر اداری دبیرستان، پایه های دوم و سوم طبیعی هم افتتاح و راه اندازی شدند و بالاخره شهرستان جیرفت صاحب اولین دیپلم های فارغ التحصیل در رشته طبیعی از دبیرستان امیرکبیر شد.

حالا نوبت به فراهم ساختن بستر لازم برای برگزاری کنکور در این شهرستان شده بود که تا قبل از آن فقط در کرمان و مرکز استان برگزار می شد!با پیگیری های لازم و موافقت مرکز، حسب درخواست رئیس وقت *اداره فرهنگ*مسئولیت برگزاری کنکور در این شهرستان به جلال پارسا مطلق محول شد که به نحو مطلوب صورت پذیرفت و خوشبختانه در آن سال تعداد قابل توجهی از دانش آموختگان دبیرستان امیرکبیر در رشته های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و مهندسی های مختلف در دانشگاه ها قبول شدند.از دیگر اقداماتی که برای رونق این مدرسه انجام داد و از خود و سال های مدیریت خود به یادگار گذاشت، راه اندازی کتابخانه ای با کتاب های نفیس در مدرسه بود، برای شروع این کار ابتدا تعدادی جلد کتاب از تهران به صورت رایگان دریافت و آنها را با ماشین شخصی خود به جیرفت منتقل و آقای *ماشاا… لشکری زاده* را هم مسئول کتابخانه ی یاد شده کرد که فعالیت خود را در این مرکز فرهنگی آغاز کند. عجالتا برای مدرسه یک دستگاه فتوکپی و ماشین تحریر تهیه کرد و با توجه به اینکه دانش آموزان برای شرکت در امتحانات با چالش مواجه بودند و باید در سرما و گرما بر روی زمین می نشستند و امتحان می دادند به فکر احداث سالنی برای مدرسه افتاد!بدون ریالی اعتبار مالی! با توکل بر خداوند منان، همت و مساعدت مرحوم *امیر بهزادی* فرماندار وقت جیرفت، زمینی به مساحت ۳۰۰ متر مربع، جنب مدرسه از *عامری* مالک رهجرد به صورت مجانی گرفته و با وام و کمک دیگران کار ساخت سالن ۲۰۰ متری را آغاز کرد که در این میان نقش بی بدیل آقای *کجوری* رئیس وقت اداره فرهنگ را هم نمی توان نادیده گرفت زیرا مساعدت های زیادی در راه اندازی این سالن کرد.

جناب پارسا در این رابطه به نگارنده گفت: کوره پز های آن زمان جیرفت به نوعی با ما سر و کار داشتند و من اجازه برداشت سنگ آهک از داخل زمین ها و ملک پدری ام را به آنها دادم و آنها هم تمام آجر و آهک مورد نیاز ساخت این سالن را به صورت رایگان به ما دادند و قیمت آنها را نگرفتند یعنی به شکلی *تهاتر* کردیم که خدا رحمت کند مرحوم استاد عزیز ملایی، مشهور به *عزیزکوره پز* رئیس صنف کوره پز های آن زمان جیرفت را در این میان بسیار کمک و همکاری کرد.به هر حال ساختمان سالن مذکور پس از دوسال با همت تمام افرادی که نام بردم و کمک خیران به اتمام رسید، طراحی سالن به صورت آمفی تاتر بود و یک زیر زمین هم برای *سن* آن تعبیه شده بود، برق کشی کامل صورت پذیرفت و با تعداد ۲۰۰ صندلی تجهیز مورد بهره برداری قرار گرفت.لازم به یاد آوری است که این سالن تا همین چند سال اخیر که ساختمان جدید دبیرستان امیر کبیر را ساختند پا بر جا بود و مورد استفاده قرار می گرفت که تخریبش کردند!در دوره مدیریت جلال پارسا مدرسه که دیوار درستی نداشت حصارکشی شد، چهار اتاق برای تکمیل کلاس های درس، زمین والیبال، بسکتبال و..‌ احداث شد، اطراف مدرسه انواع درختان نارنج و اوکالیبتوس غرس شد.ضرورت همه ی این تلاش ها به واسطه آن بود که بنای مدرسه یادشده در سال ۳۵ ازمحل اعتبارات رئیس جمهور آمریکا برای راه اندازی دبستانی بوده، لذا وقتی خواستند در شهر دبیرستان دایر کنند به علت نبود ساختمان، از این فضا استفاده شد که برای متناسب سازی آن با فضای مورد نیاز دبیرستان۱۲ کلاسه باید مجموعه های دیگری از جمله: کتابخانه، آزمایشگاه و… به آن اضافه می شد. در این بخش جا دارد به اسامی تعدادی از دبیران و عوامل اجرایی این دبیرستان در آن دوره ( تا جایی ذهن و حافظه یاری کند) اشاره وبرای درگذشتگان طلب مغفرت و برای آنهایی که در قید حیاتند آرزوی سلامتی و تندرستی کنیم.

۱. زنده یاد: نصرت ا… معین زاده، مسئول امور اداری و دانش آموزی ۲. مرحوم سیدمحمود طباطبایی، معاون دبیرستان که سال ها و در ادوار مختلف خدمات شایسته ای به دانش آموزان کرد ۳. ماشاا… لشکری زاده، مسئول امور کتابخانه ۴. جواد علوی، دبیر زبان انگلیسی ۵. منوچهر لاجوردی، دبیر فیزیک ۶. فتح ا… سبحانی، دبیر طبیعی ۷. آقاحسینی دبیر فقه و عربی ۸. محمود امامزاده، دبیر شیمی ۹. مسعودی، دبیر زبان انگلیسی ۱۰. اسماعیلی، دبیر ریاضیات ۱۱. حسینعلی مددی، دبیر ادبیات ۱۲. میرحسینی، دبیر ورزش ۱۳. سید کمال افتخار افضلی؛ مسئول دفتر و امور اداری ۱۴. عنایت ا… شریفی، مسئول امور ساختمانی و…باری سه سال از دوران مدیریت جلال آقای پارسا مطلق در دبیرستان امیرکبیر می گذشت که اعضای انجمن شهر جیرفت پس از بررسی های زیاد به این نتیجه رسیدند که ایشان پتانسیل شهرداری جیرفت را دارد، هرچند خود آقای پارسا ماندن در سمت مدیریت دبیرستان امیرکبیر و انجام کار فرهنگی را برشهردار شدن ترجیح می داد و نیز علی رغم مخالفت خانواده اش بالاخره با اصرار بسیاری از مردم، روسای ادارات از جمله: شادروانان *دکتر فتح ا… لطفی* رئیس بهداری، *یدا… افسری* رئیس دادگستری و… مجاب شد که سمت شهرداری جیرفت را بپذیرید

ادامه دارد…

نظرات بینندگان:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

14 − سه =