خواص شاه تره؛ گیاهی برای درمان کبد چرب
جهت ورود به کانال خبری کنارصندل در روبیکا بر روی تصویر کلیک کنید
به گزارش کنارصندل به نقل از تیتربرتر: همانطور که میدانید گیاهان مفید با طبعهای گوناگون وجود دارند که در درمان بیماریهای مختلف به کار میروند. گیاه شاه تره نمونهای از گیاهان دارویی و درمانی است که از گذشته مورد توجه پزشکان طب سنتی قرار گرفته است. این گیاه با خواص فوقالعاده بالای خود برای درمان بیماریهای صفراوی، التهابات پوستی و… به کار میرود.
گیاه شناسی
شاتره گیاهی است علفی و از تیره شاهترگان که از آن با نامهای بقلهالملک، شاهترج و پیت پاپارا در کتب طب سنتی یاد شده، گیاهی است علفی، یکساله با ارتفاع تا ۸۰ سانتی متر و از تیره شاهترگان که در طب سنتی ایرانی از آن بیشتر در درمان بیماریهای کبدی استفاده میشده است. طبع گیاه شاتره از نظر حکمای طب سنتی، در حرارت معتدل و خیلی خشک است. برخی اطبا نیز آن را گرم و خشک انگاشتهاند، اما ابوعلی سینا آن را سرد دانسته است.
نوع گل سفید شاهتره در نقاط مرطوب و سایه دار و کنار نهر های آب در ایران ; در اطراف تهران ، ورامین و در دامنه های البرز ، گیلان ، مازندران ; گرگان ، آذربایجان و فارس در اطراف شیراز و کازرون ; در خراسان در قوچان ، فریمان و نیشابور ، در کرمان در بم و در جیرفت ، در مناطق جنوبی در جزیره ی خارک و بلوچستان انتشار دارد.
ساختار گیاه شاتره
ارتفاع گیاه شاه تره ۱۰ الی ۵۰ سانتیمتر و دارای ساقههای نازک، توخالی، بدون کرک، ایستاده و زاویهدار بوده که حاوی برگهایی به طول ۵ الی ۸ میلیمتر به رنگ سبز الی خاکستری است. برگهای گیاه شاتره به برگچههای دندانهای بهشکل مثلث تقسیم میشوند. در انتهای شاخهها نیز گلهایی بهصورت لولهای با رنگ مایل به ارغوانی الی صورتی با نوکهای زرشکی ظاهر میشوند. این گلها دارای نژادهای متراکم، قائم و سرشاخهای هستند و معمولاً در فصل بهار و تابستان شکوفا میشوند. قطر گلها ۷ الی ۹ میلیمتر است.
گلهای گیاه شاتره درنهایت بهعنوان بذر برهنه (مانند تخم توتفرنگی) به میوهای تبدیل میشوند که دارای دانههای منفرد است. این میوهها کروی و به رنگ سبز هستند، در قسمت بالای آنها یک فرورفتگی وجود دارد و طول میوهها در حدود ۲ الی ۲.۵ میلیمتر است. میوههای گیاه شاتره از ترکیبات زیادی مانند آلکالوئیدها، تاننها، نمکهای پتاسیم و اسید فوماریک تشکیل شدهاند که برای سلامت انسان مفید هستند.
طرز استفاده از گیاه شاه تره
برای مصرف گیاه شاه تره باید ابتدا یک یا دو قاشق چایخوری را به مدت ۱۵ دقیقه با آب جوش مخلوط کنید و بعد از گذشت یک ربع بجوشانید و سه دفعه در روز این کار را تکرار کنید سپس بعد از میل غذا به میزان یک فنجان آن را صاف کرده و مصرف کنید. توصیه میشود که برای برخورداری از خواص بیشتر این گیاه از دم کرده خود گیاه به جای عرق آن استفاده کنید.